Anasayfa / Haberler / Zavendikli Mustafa Hoca, Kabri Başında Anıldı

Zavendikli Mustafa Hoca, Kabri Başında Anıldı

Rize’nin önemli din alimlerinden ‘Zavendikli Mustafa Hoca Efendi’ olarak bilinen Mustafa Yıldız vefatının 11’inci yıl dönümünde kabri başında dualarla anıldı.

Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Güneysu Kaymakamı Arif Oltulu, Güneysu Belediye başkanı Rıfat Özer ve çok sayıda vatandaşın katıldığı anma programında Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Çocukluğunu köyde geçiren Hoca efendi, diğer çocuklarla aynı şartlar ve ortamlarda bulunmuş ve benzer oyunları oynayarak geçirmiştir. Beş yaşına geldiğinde köyünün diğer çocuklarıyla birlikte köy camine gitmiş ve dinî ilimlere ilk adımını atmıştır. Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca efendi, zekâsıyla performansını ortaya koymuş ve arkadaşlarını geride bırakmıştır. Onun bu çalışkanlığı ve bitmeyen ilim öğrenme azmi, hocası tarafından kısa zamanda keşfedilmiş ve Kur’an-ı Kerim’i hıfza yönlendirilmiştir. Hocası ise Çayeli Büyükköy’den âlim bir şahsiyet olan Külünkoğlu Mehmet Efendi’dir.

Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca efendi, 1964’da, 14 yaşında iken bu hocasından hıfzını tamamlayarak hafızlar ordusuna katılmıştır. Bu başarısı, hocası tarafından sadece takdir görmüyor, onun istikbal vaat ettiğini de gösteriyordu. Bu düşünceden hareket eden hocası onu Arapça okumaya teşvik ediyor ve Arapçaya başlatıyor. Böylece hafızlıkla birlikte dinî ilimlerin ilk basamaklarını çıkmaya başlıyordu. Hocasından Arapça okumaya devam eden Hoca efendi, Arapçada da keskin zeka ve üstün anlayış ortaya koydu. Sarf ve Nahiv ilmini bu hocasından tedris etti. Hocasının köy camiinden ayrılması üzerine köylüler, genç Mustafa Efendi’yi Zavendik Köyü Camii’ne imam olarak görevlendirdiler.

Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca efendi’nin hizmetlerini üç dönemde ele alıp değerlendirmek mümkündür:

1.Köy dönemi
2.Şehir dönemi
3.Emeklilik sonrası

Hocaefendi’nin Köyünde Yaptığı Hizmetler
Zavendikli Mustafa Yıldız Hocaefendi, Zavendik Köyü’ndeki İmam-Hatiplik görevine başladıktan sonra hem bu görevi yürütmek, hem de Arapça ilimlerinde ilerlemek istiyordu. bu düşünceyle üç arkadaşı ile birlikte Adacamii Köyü imam-hatibi Çayeli Musadağı (Arpik) Köyü’nden Maksut Efendi’den Arapça okumaya başladılar. Hoca efendi, Arapça icazetini 1952’de bu hoca efendiden almıştır. Askere gidene kadar dinî ilimlerde hayli ilerleyen Hoca efendi, edindiği bu bilgileri aynı zamanda öğrencilerine de okutmak istemiş ve Arapça eğitimi için bir öğrenci ekibi kurmuştur.

Zavendik Köyü Camii’ndeki bu ilmî faaliyetleri duyan çevre köylerden talebe akını başlar ve camii bu faaliyetler için artık ihtiyaca cevap veremez hale gelir. Hoca efendi, çok zor şartlarda askere gidene kadar burada ders okutmaya devam eder. Arapçanın yanı sıra hafızlık eğitimini de camii içinde sistemli bir şekilde yürütür. Hoca efendi 1953’te vatanî görevini yapmak için askere gider.